Mire jó a zöldkagyló? – Zöldkagyló kapszula mellékhatásai

A zöldkagyló kapszulát eredetileg a rákkutatás keretein belül kezdték vizsgálni az 1970-es években. Mint kiderült, a rák ellen sajnos nem igazán vált be, azonban a kísérletek során fény derült egy igencsak áldásos hatására: az izületi fájdalmak ellen hatékonyan veszi fel a kesztyűt. Azóta a zöldkagylót széles körben alkalmazzák mozgásszervi panaszok esetén.

Zöldkagyló kapszula – Hogyan segít

A taréjos zöldkagyló Új-Zéland vizeiben él. Mióta az emberek felfedezték jótékony hatásait, már szervezett keretek közt tenyésztik a kagylót kagylófarmokon. A feldolgozás módja eltérő.

Az egyik módszer, hogy a kagylót megfőzik, a húsát pedig fagyasztva szárítják. A másik, a folyékony kivonás, ami egy különleges eljárás, és csak a kagylóban lévő speciális hatóanyagokra koncentrál.

A zöldkagyló kapszula egyszerre tartalmaz több olyan anyagot, ami hatékonyan „olajozza” meg az ízületeket, így akik ízületi fájdalmakkal, krónikus ízületi panaszokkal küzdenek, azoknak valóban elhozhatja a megváltást.

Zöldkagyló kapszula mellékhatásai
Zöldkagyló kapszula – Izületi fájdalmakra

Nagy mennyiségben találhatók benne glükozaminoglikánok (GAG-ok), különféle vitaminok (például C-vitamin, E-vitamin, a teljes B-vitamin komplex, A-vitamin), valamint ásványi anyagok és nyomelemek.

Mindezek mellett kiváló omega-3 forrás, ami nagyon fontos a megfelelő növekedéshez, fejlődéshez, az agy és a hormonháztartás zavartalan működéséhez, valamint a szívnek, a csontoknak is jót tesz, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

A zöldkagylóban megtalálható tápanyagok, vitaminok és vegyületek együtt, egymást erősítve, több fronton is hatnak a szervezetre, ezért egyértelműen ajánlott a zöldkagyló kapszula rendszeres szedése.

Zöldkagyló kapszula mellékhatásai

Az eddigiek alapján a zöldkagyló kapszula igazi jolly jokernek tűnik, de persze jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon vannak-e mellékhatásai.

Nos, ezzel kapcsolatban jó hírrel tudunk szolgálni: a zöldkagylónak súlyos mellékhatásai nincsenek, más gyógyszerekkel, hatóanyagokkal sem lép káros kölcsönhatásba, ezért akkor sem kell aggódnunk, ha már szedünk bizonyos készítményeket.

Túlzás lenne ugyanakkor azt állítani, hogy mindenkinek probléma nélkül javasolható a zöldkagyló fogyasztása. A kagylóra, tengeri herkentyűkre allergiásaknak jobb elkerülni, mert okozhat súlyos allergiás reakciót.

Emellett a várandós nők számára is ellenjavallt a szedése. És egyéni érzékenység is előfordulhat.

Hányás

Bár a hányás nem gyakori mellékhatás, azért megemlítendő, hogy van, akinek a gyomra nehezen bírja a zöldkagylót, főleg eleinte.

Enyhe gyomorégés gyakran előfordul, de az sem kizárt, hogy a hányással is számolni kell, és hasmenés is fennállhat.

Alacsony vérnyomás

Bizonyos embereknél a zöldkagyló leviszi a vérnyomást, ami szédüléssel, gyengeségérzettel, fáradtsággal járhat.

Zöldkagyló hatása

A zöldkagylót főleg az ízületekre gyakorolt jótékony hatásáról ismerjük.

A benne található, már említett GAG-ok a szervezetünkben egyébként is jelen vannak, biztosítják a porcszintézis megfelelő működését, segítenek gyógyítani a gyulladásos folyamatokat, korlátozzák a porckárosodást, részt vesznek az ízületi nedv pótlásában.

A csontok rugalmasságára is hatással vannak.

Aki tehát ízületi gyulladástól vagy porckopástól szenved, jelentős javulást tapasztalhat a zöldkagyló fogyasztásának köszönhetően, hiszen a hatóanyagok csökkentik a gyulladást, és a porc kopását is gátolják, valamint segítenek „megolajozni” az ízületeket.

Bár a köztudatban az ízületekre gyakorolt hatása miatt van jelen, a zöldkagyló számos egyéb módon tudja segíteni a szervezet működését, köszönhetően a többi hasznos anyagnak, ami a részét képezi.

Miben segíthet még a zöldkagyló

  • a bélrendszer gyulladásos megbetegedései esetén elősegíti a gyógyulást
  • hatékony asztma, valamint légúti panaszok esetén
  • omega-3 tartalmának köszönhetően a hormonrendszerre, a szívre, valamint az agy fejlődésére is pozitívan hat.

Hogyan lehet fogyasztani a zöldkagylót

A zöldkagylót többnyire kapszula vagy por formájában lehet megvásárolni, legegyszerűbb a zöldkagyló kapszula szedése. Ahhoz, hogy elkezdjük érezni a hatását, általában 2-3 hétnek kell eltelnie.

Lehet szedni folyamatosan, szünet nélkül, de mivel hosszan érezhetőek a hatásai, sokan alkalmazzák kúraszerűen – ez is egy járható út, ha nem szeretnéd folyamatosan fogyasztani.