Nemzetközi szállítmányozás árak 2024

A nemzetközi szállítmányozás árak 2024-re vonatkozó előrejelzése kulcsfontosságú téma minden logisztikai szakember és vállalkozás számára. A 2023-as év számos kihívást hozott a szektor számára, amelyek jelentősen befolyásolták a fuvarozási költségeket és árakat. Ezek a változások a makrogazdasági ingadozásoktól az energiaárak változékonyságáig terjednek, ami komoly kihívások elé állítja a szállítmányozókat. A hatékony működés és a versenyképesség megőrzése érdekében elengedhetetlen a piaci trendek és költségváltozások alapos ismerete. Ebben a cikkben rövid áttekintést nyújtunk a jelenlegi helyzetről és a 2024-es év várható változásairól, segítve a vállalkozásokat a következő évre való felkészülésben.

Szektorban tapasztalható kihívások 2023-ban

Az elmúlt évben a nemzetközi szállítmányozási szektor számos kihívással szembesült, amelyek közvetlen hatással voltak a fuvarozási árakra.

  1. Alacsony Megrendelésállomány: A DigiLog Consulting által közzétett elemzések szerint a technikai recesszió vége és az infláció jelentős csökkenése ellenére a közúti szállítmányozási szektor továbbra is veszteségekkel küzd az alacsony megrendelésállomány miatt. Ez a helyzet különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy a szektor mintegy 80%-ban bonyolítja le az áruforgalmat.
  2. Visszaeső Ipari Termelés és Kiskereskedelem: A belföldi fogyasztás és kiskereskedelem javuló tendenciát mutat, de még mindig negatív területen van a 2022-es negyedik negyedévhez képest. Az ipari termelés 7,4%-os visszaesése tovább rontja a helyzetet, ami közvetlenül érinti a fuvarozási ágazatot, csökkentve a nemzetközi szállítmányozás iránti keresletet.
  3. Növekvő Közúti Fuvarozási Költségek: A fuvarozók költségei több fronton is emelkedtek. Az üzemanyagárak, bár a korábbi negyedévekhez képest stabilizálódtak, még mindig magasabbak, mint az előző év azonos időszakában. Emellett a gépkocsivezetői bérek, autópályadíjak és a járművek finanszírozási költségei is emelkedést mutattak. Különösen súlyos a hazai autópályadíjak 17,6%-os emelkedése, ami önmagában jelentős nyomást helyez a fuvarozókra.
  4. Hatékonyság és Termelékenység Csökkenése: Az alacsony megrendelésállomány következtében a kamionok futásteljesítménye csökkent, az üres futások mértéke pedig nőtt. Ez tovább növeli a fuvarozók rakott kilométerre eső önköltségét, ami csökkenti a hatékonyságot és a termelékenységet.
  5. Árfolyamváltozások Hatása: A forint árfolyamának változásai szintén befolyásolják a nemzetközi fuvarozás eredményességét, mivel a bevételek túlnyomórészt euróban, míg a költségek jelentős része forintban kerül elszámolásra. Az árfolyam ingadozásai kiszámíthatatlanná teszik a költségeket, ami tovább bonyolítja a fuvarozók helyzetét.

A Nemzetközi fuvarozás árainak előrejelzése 2024-re

A nemzetközi fuvarozás árai 2024-ben várhatóan az előző évekhez hasonlóan emelkedő tendenciát mutatnak előre, befolyásolva a globális gazdasági környezetet, a politikai döntéseket és a logisztikai láncok állapotát. A szektorban tapasztalható kihívások és a költségek dinamikája alapján több fontos trend rajzolódik ki az árak alakulásával kapcsolatban.

  1. Közúti fuvarozás költségeinek növekedése: Az üzemanyagárak, munkaerőköltségek, autópályadíjak és járműfenntartási költségek várható növekedése miatt a közúti fuvarozás költségei 2024-ben is emelkedni fognak.
  2. Útdíjak és adók hatása: Az útdíjak és a jövedéki adók emelkedése, különösen a központi és kelet-európai országokban, jelentős nyomást helyez a fuvarozókra. Ez az áremelkedés átszivárog a nemzetközi fuvarozási árakba is, növelve a szállítási költségeket.
  3. A globális kereslet és kínálat egyensúlyának változásai: A világgazdaság helyreállása, különösen a fő kereskedelmi partnerek gazdaságainak stabilizálódása, befolyásolja a fuvarozási árakat. Amennyiben a kereslet növekedése meghaladja a fuvarozási kapacitás bővülését, az árak emelkednek. Ugyanakkor, ha a gazdasági fellendülés lassabb, mint várták, az árnyomást mérsékeli.
  4. Technológiai fejlődés és hatékonyságnövelés: Az új technológiák bevezetése, mint pl. Az automatizált raktárakcsökkenthetika fuvarozási költségeket, ami mérsékli az áremelkedési nyomást. A digitalizáció, az automatizálás és az optimalizált útvonaltervezés mind hozzájárulnak a költséghatékonyabb működéshez.
  5. Politikai és gazdasági bizonytalanságok: A jelenlegi politikai és gazdasági bizonytalanságok, mint például az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségek, a Brexit utóhatásai Európában, és a közel-keleti geopolitikai instabilitás, jelentősen befolyásolják a nemzetközi szállítmányozás költségeit. Az ilyen feszültségek kiszámíthatatlanságot okoznak az üzemanyagárakban és a vámkezelési eljárásokban, növelve a szállítási időket és költségeket, miközben korlátozzák a szállítmányozási útvonalak elérhetőségét. Az emelkedő biztosítási díjak és a kereskedelmi útvonalak változása tovább növelik a nemzetközi fuvarozás árait.

Összességében elmondhatjuk, hogy a nemzetközi fuvarozás árai 2024-re az előrejelzések szerint a  költségek emelkedése valószínű, a kérdés csak az, hogy az ágazat képessége a hatékonyság növelésére és a technológiai innováció alkalmazására milyen mértékben mérsékelheti az áremelkedés mértékét.

Tengeri szállítmányozási árak

A Freightos és más források által közzétett adatok szerint a 2024-es év elején a tengeri szállítmányozási árak jelentős ingadozást mutattak, amelyeket a globális kereskedelmi dinamikák, az üzemanyagárak változásai, és az évszakok befolyásolnak.

Például, egy 20 lábas konténer szállítási díja Sanghajból Los Angelesbe körülbelül 1,236 USD, míg New Yorkba való szállítás esetén ez az ár 2,231 USD. A nagyobb, 40 lábas konténerek esetében az árak magasabbak: Los Angelesbe 1,654 USD, New Yorkba pedig 3,075 USD körül alakulnak. Az árak regionális különbségeket is mutatnak, például az Egyesült Királyságba (Felixstowe) való szállítás 1,320 USD egy 20 lábas konténer esetén, míg Németországba (Bremerhaven) való szállítás 983 USD.

A Freightos szerint a tengeri szállítás átlagosan 2-4 USD/kg között mozog.

Légi szállítmányozási árak

A légi fuvarozás általában drágább, mint a tengeri szállítmányozás, és az árakat a súly, térfogat arány és a távolság mellett a kereslet és kínálat is jelentősen befolyásolja. A pontos árak nagyban függnek az adott fuvarozó árazási politikájától és az aktuális piaci viszonyoktól, így konkrét árakat nehezebb megadni, de a freightos források szerint 2023– ban 3-7 USD/kg között mozogtak, ami növekedő tendenciát mutat.

Közúti szállítmányozási árak

Általában a cégek előzetes egyeztetés után adnak árajánlatot, ami teljesen személyre szabott. Azonban vannak cégek, akik a szállító jármű paraméterei és a járművezetők száma alapján határoznak meg egy fix fuvardíjat, ami átlagosan 300-350 ft körül mozog kilóméterenként. De fontos megjegyezni, hogy ennek akár több mint a duplája is lehet a jármű kategóriájától függően.