YouTube zene

A YouTube videómegosztó oldal, azonban rengetegen használják zene megosztására is. Ilyen esetben sokszor csak egy képet tesznek fel és a zene a lényeg. A jogvédett tartalmak védelme itt is érvényes, tehát a YouTube ellenőrzi a zene tulajdonjogát és vagy letiltja, vagy reklám megjelenítésével engedélyezi a zenei tartalmat a YouTubeon.

Hivatalos zene csatornák a YouTube-on

A YouTube zenei szempontból a legtöbb előadó hivatalos zene csatornájává vált mivel itt tudják a lehető leggyorsabban közzétenni a legújabb videóklippeket és zenei tartalmakat. A látogatók jelentős része is a zene miatt látogat el a YouTube-ra, hogy zenét hallgasson a munkája vagy egyéb tevékenysége mellett. A YouTube kifejezetten a zenehallgatáshoz hozta létre a lejátszási listákat, amelyekben a beállított zenék egymás után kerülnek lejátszásra a lejátszási listán. Ilyen zenei listát bármely regisztrált felhasználó létrehozhat és használhat. A YouTube zenei listája lehet publikus és privát is, előbbi esetben a lista megjelenik a keresésekben és bárki megtekintheti és meghallgathatja a listán szereplő zenéket.

Zene a YouTube-on, minden jogvédett?

Ha a feltöltési oldal készítünk és szeretnénk néhány videóval megörvendeztetni a családunkat a nyaralásról, vagy egyéb közös eseményekről, akkor nehezebb a dolgunk, mert nem tölthetünk fel a videó aláfestéseként bármilyen zenét, ha nem vagyunk tisztában a forrásával és a hozzá kapcsolódó jogokkal.

Alapvetően a YouTube ugyanúgy ellenőrzi a zenék jogait, mint a filmekét, de itt segítségünkre is van. Egyrészt rendelkezésünkre áll a YouTube hangkörnyvtár, ahol folyamatosan bővülő zenei választékot találunk, ezek a zenék mind jogtiszták, tehát felhasználhatjuk őket a saját videóink zenei aláfestéseként. Itt kétféle megoldás létezik: vannak előadók, akik semmilyen elvárást nem támasztanak az általuk a YouTube zenéi közé feltöltött tartalmakkal szemben, mások viszont annyit kérnek cserébe, hogy ha használjuk a zenéjüket a YouTube-on, akkor a videó leírásában helyezzünk el két hivatkozást. Az egyik hivatkozás a szerzőre vonatkozik, a másik pedig a jogos felhasználást lehetővé tevő licensz leírására.

YouTube zenei listák

A korábban említett lejátszási listákat sokan használják zene hallgatásra, ilyen listát bárki létrehozhat a következő módon. A YouTube-on regisztrálni kell, amit egy Gmail.com címmel könnyedén megtehetsz, ezután ha megnézel egy videót akkor, kattints plusz jelre (hozzáadás) a videó alatt, ezután ha már van lejátszási listád, akkor válaszd ki azt, ha nincs akkor kattints az új lista létrehozása feliratra.  Add meg a lista nevét és állítsd be, hogy nyilvános, nem listázott, vagy privát listát szeretnél létrehozni.

A privát YouTube zenei listádat nem látja senki, míg a nem listázott lejátszási listát egy link segítségével megoszthatod másokkal is, de a keresésekben nem fogja előhozni a YouTube.