YouTube film

A YouTube a legnépszerűbb videómegosztó oldal, ahol több millió rövid és hosszabb filmet nézhet meg a felhasználó. Az oldal 2005ben indult és a benne rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy alig egy év után már a Google is szemet vetett a gyorsan növekvő videó és film megosztó oldalra. 2006 év végén meg is vásárolta az akkor már népszerű honlapot az alapítóktól, akik korábbi PayPal alkalmazottak voltak.

A YouTube az első pillanattól kezdve tiltotta a jogvédett tartalmak megjelenítését, így meglehetősen kevés film és zenei videóklipp volt megtalálható az oldalon. 2010 hozott jelentős változásokat a hosszabb filmek megjelenítésében a YouTube-on. Eddig 10 perces időlimit volt a feltöltött videófájlokra ez előbb 15 percre majd néhány hónappal később eltörölték a YouTube-ra feltöltött filmek hosszának korlátozását. Ezt a jogvédett tartalmak (főleg teljes filmek) ellenőrzését végző algoritmus fejlesztésével magyarázták.

A YouTube később azt a megoldást választotta, hogy nem tilt le minden olyan tartalmat, ami esetlegesen jogi védettséget élvez, hanem jelzi a felhasználónak, hirdetést illeszt a videó elé és a lejátszó fölé, és a bevételt a jogtulajdonosnak adja részben. Így mindenki nyer a tartalmak feltöltésével.

Teljes filmek a YouTube-on

A korlátozás feloldásával egy időben a felhasználók elkezdtek teljes filmeket is feltölteni a YouTube-ra. Ma egy „teljes filmek” keresésre 122 000 találatot ad a YouTube, míg a teljes filmek magyarul keresésre közel 180 000 találatot jelez az oldal.

Érdekes, hogy a jogvédett tartalmakkal kapcsolatos ellenőrzésen simán átmennek olyan filmek, amelyek több, mint 5 éve fent vannak a YouTube-on. Elképzelhető, hogy az ellenőrzés nehezen boldogul a magyar szinkronos filmekkel, míg az eredeti, angol nyelvű tartalmakat sikeresebben szűri ki.

Filmek szűrése a YouTube-on

Ha filmet keresünk akkor azt a legegyszerűbben a filmcímének és a „teljes film” kulcsszó beírásával tehetjük meg az oldalon. Ha szerencsénk van akkor meg is találjuk a megfelelő filmet a YouTube-on és máris élvezhetjük a mozi élményt otthon. A leggyakoribb esetben a feltöltő különböző hirdetéseket helyez ez a videó alatt, és ebből próbál bevételt szerezni. Ha csak a filmre vagyunk kíváncsiak akkor nincs más teendőnk, mint bezárni a reklámokat. Ha szeretnénk segíteni a feltöltőt a munkájában, akkor nyugodtan kattinthatunk a hirdetésekre, amelyek után ő bevételt fog kapni.

Más esetekben a filmeken különböző feliratokat láthatunk amelyek a feltöltő más YouTube-ra feltöltött filmjeire mutatnak, így próbálja tovább növelni a bevételeket a filmekből.

Ha angolul keresünk akkor a film angol címe mellett a „full movie” lesz az a keresőszó, amivel teljes filmekre célozhatunk.  Az újabb filmek közül a Függetlenség napja 2. része megtalálható angolul is, de itt már erősen trükközni kell a feltöltőnek, hogy ne szúrja ki a YouTube algoritmusa a jogvédett tartalmat.

YouTube filmellenőrző algoritmus

Hogyan lehet kijátszani a YouTube filmes jogvédelmi algoritmusát?

Ennek két módja van, az egyik, ha a képet nem teljes egészében mutatja a videóban, tehát a film egy nagyított részét (jellemzően a közepét) mutatja a feltöltött videóban, így a felhasználó, többé kevésbé élvezhető tartalmat kap, de a filmben lemaradhat fontos részekről, amelyek a képernyő szélén zajlanak.

A másik módszerben pont az ellenkezője történik, a feltöltő a videó csak egy részébe teszi be a filmet, így a YouTube film ellenőrző algoritmusa nem talál egyezést a jogvédett tartalommal, persze a felhasználó számára is gyengébb az élmény, mert a teljes képernyőn nézett film is csak fele akkora lesz, mint a monitor mérete.

Nézzünk filmet a YouTubeon?

Összegzésképpen egyre több film található meg a YouTube-on, így aki alkalomszerűen szeretne csak filmet nézni kikapcsolódásként, és nem feltétlenül egy konkrét filmet keres az megtalálja a maga számítását.

Aki egy konkrét filmet keres, annak más megoldást kell keresnie, főleg ha új filmekre kíváncsi ráadásul angol nyelven szeretné megnézni a kiválasztott filmet a YouTube-on.